Hifi

Publikováno 11. září 2024 | Petr Benkovský

0

Otevírací dobu ovlivňujete pouze vy

Vytvořit jedinečný produkt na poli audia chce dneska přece jen trochu té kuráže, ale dvojice audio fanoušků – Mario a Pascaul ze španělské Mallorcy – sebrala dost odvahy, aby se o něco takového pokusila. Palma DHS-1 jsou totiž první sluchátka, která jsou konstrukčně otevřená i zavřená (alespoň v tom smyslu, že nevyžadují externí příslušenství), respektive poslouží v jednom nebo druhém režimu podle toho, jak se sám posluchač rozhodne.
Vývoj trval celé tři roky a už z balení je patrné, že se výrobce snažil myslet na každý detail. Kromě samotných sluchátek obsahuje tři kvalitní kabely. Jeden o délce 1,2 m s 3,5mm jackem, druhý o délce 2,8 m s 6,3mm jackem a třetí balancovaný 4,4mm Pentaconn. Ty jsou na druhé straně osazeny 2,5mm jackem, pravděpodobně pro úsporu cenného místa v mušlích. Konektory kabelů mají kovová pouzdra z hliníku a všechny kabely se mohou pochlubit látkovým opletením. Vzhledem k možnosti uzavřeného poslechu, se kterým se počítá i na cestách, je k dispozici také kvalitní tvrdé skořepinové pouzdro, které sice zabere značný prostor, zato sluchátka skvěle ochrání, a dva pytlíky určené pro kabeláž. Perličkou pak je vytištěná frekvenční odezva pro konkrétní kus, která zobrazuje křivku měření v otevřeném i uzavřeném režimu sluchátek.

Precizní zpracování v každém ohledu
Palma DHS-1 jsou výjimečně dobře zpracovaná sluchátka a je to cítit už při prvním osahání. Vyrobená jsou z prvotřídních materiálů a žádná část není z plastu. Dřevo, kov a pravá kůže, to je vše. Mušle jsou vyrobeny z exotického dřeva Sapeli, což je typ afrického mahagonu. Zvolené dřevo není vhodnou volbou pouze pro pohledy estétů, Sapeli je velmi uznávané pro své vynikající akustické vlastnosti a používá se například při výrobě hudebních nástrojů.
Z hliníku je pak rám mušlí a otočné disky na mušlích, které slouží právě k uzavírání a otevírání ozvučnice sluchátek. Odnímatelné náušníky jsou z pravé kůže a paměťové pěny. Hlavový most pro pohodlí nabízí měkké polstrování, taktéž čalouněné kůží. Náušníky není možné naklánět ani otáčet, samozřejmě však můžete měnit jejich výšku. K hlavovému mostu jsou napojeny ocelovou konstrukcí, a právě ta zajišťuje změnu rozměru. Ačkoliv se hmotnost vyšplhala na 490 gramů, Palma jsou velmi pohodlná. Náušníky obklopí celé ucho, a to patřím mezi ty obdařenější v tomto směru. Hlavový most je dostatečně široký a nezpůsobuje bolestivé pocity ani při delším poslechu, jen během léta se posluchač může trochu zapotit.


Otevřeno/zavřeno
Srdcem sluchátek Palma DHS-1 je měnič s neodymovým magnetem a kmitací cívkou o průměru 26 mm, která pohybuje 50mm kompozitní membránou. Její kopulku tvoří impregnovaná lisovaná celulóza zajišťující optimální poměr vysoké tuhosti a nízké setrvačnosti. Toto řešení zabraňuje ohýbání při pohybu a snižuje intermodulační zkreslení. Závěs pak tvoří ultratenký polyamid, který dále snižuje setrvačnost, minimalizuje mechanickou únavu a zároveň dokáže bez nepředpokládaných deformací odolat velmi vysokému výkonu.
Palma DHS-1 se pyšní vysokou citlivostí (102 dB/1mW v otevřeném režimu a 104 dB/1mW v uzavřeném módu) a nízkou impedanci 32 􀀱. V podstatě tak nutně nepotřebujete sluchátkový zesilovač a zahrají vám kvalitně i s přenosným zdrojem. I když sluchátka sama o sobě nevyžadují extra výkon, skvěle škálují a dokážou se přizpůsobit kvalitním audio zdrojům. Jejich adaptabilita je pak ukázková i v rámci různých zdrojů.
Konvertibilita sluchátek je řešená otočným kotoučem na vnější části náušníků. Jediné, co je potřeba udělat, je otočit disk o 14 stupňů dozadu pro přechod ze zavřeného režimu do otevřeného a naopak. Tento úkon lze provést, aniž by bylo potřeba sluchátka sejmout z hlavy. K dosažení cíle byla využitá kruhová perforace v kotouči, která je uspořádaná do zlatého řezu. Hliníkový kotouč pak funguje jako clona, od které si výrobce slibuje vysokou úroveň izolace, což je charakteristickým prvkem uzavřených sluchátek.
Otevřený režim nabízí prostorovější zvuk, který umožňuje dlouhé hodiny poslechu bez únavy. Uzavřený režim dovoluje izolovat se od okolí a vychutnat si hudbu, aniž by posluchač rušil své okolí, případně okolí nerušilo posluchače. V obou režimech se zvuk příliš nemění, což je patrné i z vytištěné frekvenční odezvy v balení. Je ovšem třeba myslet na to, že sluchátka v uzavřeném stavu neizolují tak účinně jako opravdová uzavřená sluchátka.

Jedinečná a inovativní
Právě vysoká očekávání od uzavřeného stavu je třeba krotit. Izolace se nerovná kvalitě tradičních uzavřených sluchátek. I přes nižší izolaci DHS-1 ale zaslouží chválu za téměř nezměněný zvukový projev. Stále jde o první sluchátka na trhu, která tento konvertibilní režim nabízejí, aniž by posluchač musel nosit dodatečné příslušenství a na prvotinu v tomto směru se jedná opravdu o povedený kousek. DHS-1 jsou mimořádně zvukově vyladěná, každý jednotlivý díl je skvěle zpracován a vše dohromady tvoří luxusní a skvěle hrající celek. Možná je Palma pro mnoho lidí neznámá značka, slušelo by se však říct, že pouze zatím. Tato sluchátka si říkají o pozornost a zároveň věřím, že pokud bude firma pokračovat v podobné kvalitě a vynalézavosti, uslyšíme o ní ještě hodně.


Na čem se testovalo
Test sluchátek proběhl s relativně dostupným sluchátkovým zesilovačem FiiO K9, který byl připojen nejčastěji USB-C kabelem k Macbook Air M3 a iPad Air M1. Skladby byly pouštěny ze streamovací aplikace Tidal, vždy v nejvyšší možné kvalitě, tedy HiRes FLAC, případně FLAC (44,1–192 KHz/16–24 bitů). K poslechu posloužila alba Nirvana: In Utero (Geffen Records, 1993), Radiohead: OK Computer (Capitol, 1997), U2: The Joshua Tree (Island Records, 1987), Rush: Rush (Moon, 1974), The Killers: Hot Fuss (Universal, 2004), Tony Bennett, Lady Gaga: Cheek to Cheek (Columbia, 2014), Eric Clapton: Slowhand (RSO, 1977) a Hans Zimmer: Inception Soundtrack (Reprise, 2010).

Netopýří ucho
Za danou cenovku jsem očekával patřičně bohatý zvuk, a také jsem se ho dočkal. Palma DHS-1 hrají až chirurgicky neutrálně, což znám spíše z vyšších modelů sluchátek Sennheiser, ale neubírá jim to na zábavnosti. Naopak. Výšky jsou méně agresivní a nenastal okamžik, kdy bych se obával přílišného zařezávání do uší. Sluchátka také dokážou zahrát věrně hluboké basy, ty však nejsou hutné a zkreslené do jednoho dunivého bloku a netlačí se uměle na uši posluchače. Díky tomu krásně vyniká i střední pásmo. Překvapila mě také věrohodná prostorovost, kterou DHS-1 svedou vykreslit v otevřeném i zavřeném stavu. Posluchač se může soustředit na každý detail i instrument ve skladbách a nalezne je. K výraznějšímu zkreslení zvuku dochází až v opravdu vysoké a troufnu si tvrdit nepohodlné hlasitosti. Posluchač musí vědět, co od sluchátek očekává. Nedochází k žádné manipulaci s nahrávkami, k žádnému přikrášlování, a to je alfou omegou tohoto produktu. Předností je, že se zvuk příliš nemění ani po uzavření ozvučnice sluchátek – bohužel však přitom nedochází k výraznější izolaci oproti otevřenému stavu. Ačkoliv je v uzavřeném módu produkce směrem ven tišší, očekával bych přece jen větší ohleduplnost vůči okolním uším.

CIRCUMAURÁLNÍ SLUCHÁTKA PALMA DHS-1: 2 195 € (cca 55 000 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑