Hifi

Publikováno 12. července 2024 | Miroslav Láb

0

Desktop phono

Firma E.A.T. (European Audio Team) je highendovou nadstavbou rakouské firmy Pro-Ject. Je to rodinná firma a tak ji vlastní a vede manželka majitele Pro-Ject Jozefína Lichtenegger. V začátcích firmy byly vyvíjeny a vyráběny gramofony technologicky náročnější a dokonalejší než modely Pro-Ject. Postupem času byla produkce gramofonů rozšířena o přenosky od MM Yosegi až po luxusní model MC přenosky E.A.T. Jo No. 8. a elektronické přístroje, integrovaný zesilovač a tři phono předzesilovače. Zatím platí, že u všech elektronických přístrojů jsou v signálové cestě alespoň na některých pozicích elektronky.
My jsme k testování měli k dispozici nejmenší phono předzesilovač E.A.T. E-Glo Petit. Předzesilovač je navržen jako desktop, to znamená, že v ploché skříni z precizně zpracovaných desek z hliníkové slitiny jsou ovládací prvky na její horní stěně, přípojná místa na zadním panelu a indikační LEDky na čelním panelu. Bočnice jsou z leskle lakovaných desek z ušlechtilého dřeva (vybírat lze ze dvou verzí: Piano Black a Macasar).

Hybridní elektronika
U phono předzesilovače jsou nejzásadnějšími vlastnostmi především kmitočtová korekce RIAA, která má mít pokud možno co nejpřesnější průběh či dokonalý odstup rušivých napětí – a také to, co se příliš nezdůrazňuje: dostatečnou přebuditelnost, tedy schopnost zpracovat nezlimitovaná vysoká vstupní napětí v celém akustickém pásmu. E-Glo Petit je hybridní zesilovač s nesymetricky zapojenou signálovou cestou, nesymetrickými vstupy a nesymetrickými výstupy. Zabezpečit dostatečný odstup rušivých napětí především pro MC přenosky s nízkým napětím je možné řešit řadou způsobů. U testovaného předzesilovače je použita řada paralelně zapojených nízkošumových J-FET tranzistorů 2SK209, v tomto zapojení je dosažen mimořádný odstup rušivých napětí s neuvěřitelným poměrem signálu k šumu 87 dBA. Signálová elektronika je kompletně osazena diskrétními součástkami a na výstupu dokonce elektronkami, dvěma dvojitými triodami 12AX7. U přístrojů zpracovávajících extrémně nízká napětí je nezbytná mechanická stabilita a potlačení mikrofoničnosti elektronek, proto jsou obě elektronky umístěny do masivních hliníkových stabilizátorů – chladičů. Stejně tak je kritické i stabilní napájecí napětí, E-Glo Petit je napájen z externího stejnosměrného zdroje 18 V a jeho napětí jsou dále stabilizována, a to i pro žhavicí napětí obou elektronek. Dokonalé přizpůsobení předzesilovače použité přenosce zaručuje především přepínání zesílení od 40 do 70 dB odstupňované v šesti krocích po 5 dB. Optimální zatížení MM přenosek usnadňuje nejen možnost měnit zatěžovací kapacitu v rozsahu 50–620 pF, ale dokonce nezvyklé přepínání zatěžovacího odporu od 30 do 75 kΩ, standardně se pro MM doporučuje 47 kΩ. U MC přenosek lze měnit zatěžovací odpor v rozsahu od 10 Ω do 1,2 kΩ. Posledním ovládacím prvkem, kromě vypínače napájení, je spínač subsonického filtru-IEC korekce. Přepínání zatěžovacích odporů MM a MC přenosek je dvěma otočnými přepínači na horním panelu (nad přepínači vyčnívají obě elektronky). Zesílení a zatěžovací kapacity se přepínají sekvenčně dvěma páčkovými přepínači a nastavené hodnoty jsou indikovány malými LEDkami na čelním panelu. Protože změny všech těchto funkcí zasahují přímo do signálové cesty, jsou automaticky ošetřeny zařazováním funkce Mute. Tím jsou jednak „odlehčeny“ samotné přenosky a je také vyloučeno jakékoli nežádoucí napětí nebo lupance v signálové cestě. Mute se zařazuje přes kontakty čtyř miniaturních relé, díky čemuž lze bezpečně manipulovat všemi přepínači i při reprodukci.

Na čem se testovalo
Test proběhl v poslechové místnosti s objemem 70 m3. V testovacím řetězci figurovaly mimo jiné gramofon Michell Mycro, přenoskové rameno SME309, přenoska ZYX Ultimate Airy S, antistatická pistole Zerostat, pasivní předzesilovač Khozmo Acoustic, výkonové monobloky Audiophonic MPA-M400NC, reproduktorové soustavy KEF Reference 3 Meta, síťové rozvody, filtry a kabeláž DIY. Testovací LP: Miles Davis: Kind of Blue (Columbia CS8163, 1995), Bartók: 44 Duets for Two Violins (Columbia/Supraphon OS-968-S), Weather Report: 8:30 (CBS, 1979), Illinois Jacquet: Birthday Party (Groove Note – GRV1003-1, 1999), The Rolling Stones: Blue and Lonesome (Polydor – LC00309, 2016), Vivaldi: Lute Concertos & Trios (Hungaroton, 1978), G. P. Telemann: 4 Concertos pour trompette… (Erato STU 70252, 1966), Bill Evans & Toots Thielemans: Affinity (Warner Brothers, 1979).

Netopýří ucho
Po kratším experimentování se ukázalo pro přenosku ZYX Airy S jako optimální zesílení 65 dB a zátěž 150 Ω (u svého předzesilovače Balance+ používám 100 Ω). Při těchto hodnotách je vynikající odstup, a to nejen šumu, ale i na síťových harmonických. Vždy si při pokusech vzpomenu na loděnického Láďu Kusse, který mi při poslední návštěvě prozradil skutečný odstup prázdné drážky měřený přímo na DMM matrici – pro jistotu to mám zapsané, 74 dB (vyrobené LP je na tom pochopitelně hůře). E.A.T. E-Glo Petit to subjektivně nezhoršuje! Reprodukce je vynikající a předzesilovač z přenosky vymáčkne vše, čeho je schopna. Reprodukce je příjemně analogová, díky zatlumené subakustické rezonanci přenoska – rameno byl vliv subakustického filtru minimální. Je to předzesilovač vhodný i pro nejrůznější pokusy, signálová cesta je při přepínání dobře ošetřena.

phono předzesilovač E.A.T. E-Glo Petit: 32 990 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑