Hifi

Publikováno 5. července 2024 | Pavel Víšek

0

Grande tutti

Italská značka Riviera začátkem roku oslavila teprve sedmé narozeniny, ale svými komponenty si už v highendovém světě vydobyla značný respekt. Je to především zásluha hybridního integrovaného zesilovače Levante.
Společnost Riviera Audio Laboratories, jež sídlí v kampánském Pozzuoli v aglomeraci Neapole, založili v lednu roku 2017 šéfkonstruktér Luca Chiomenti, průmyslový designér Marco Muzio a marketér Silvio Delfino. Většina komponentů figuruje v katalogu jen pod typovými čísly, ale výjimku tvoří integrovaný zesilovač Levante, který je spojkou mezi relativně dostupnějšími sluchátkovými zesilovači a zesilovači dělenými, jež s nezbytnými monobloky rozpočet zatíží mnohem víc. Celé jméno komponentu evokuje turisticky exponovanou Levantskou riviéru, pobřeží na východ od Janova až po Viareggio, které patří k nejmalebnějším oblastem Středomoří. Riviera di Levante sice leží na Apeninském poloostrově o pár set kilometrů výš než Pozzuoli, ale z firemního triumvirátu odsud pocházejí Luca Chiomenti a Silvio Delfino (prototyp zesilovače pak v městečku Portofino poblíž Janova dokonce vznikl). Robustní přístroj je typickým představitelem italského high-endu, který spojuje precizní zpracování se smyslem pro každý detail. Reliéfní čelní panel z masivního hliníku včetně zahloubeného loga vyrobila číslicově řízená fréza. Ze dvou provedení je podle mého soudu výraznější to světlejší, kde z čelního panelu ve stříbřitém autolaku (stejnou povrchovou úpravu má i zadní panel) vizuálně vystupují hliníkové knoflíky, tlačítka i patky s povrchovou úpravou silným zlacením. Alternativu představuje střízlivější verze v titanově šedém autolaku s ovládacími prvky i patkami anodizovanými do přírodní barvy kovu.

Volitelná třída
Společnost Riviera Audio Labs. je sice mladá, ale Luca Chiomenti zkoumá vztahy mezi subjektivní zkušeností a laboratorními měřeními u vlastních konstrukcí zesilovačů už více než dvě desítky let – má za to, že správný zesilovač musí reprodukovat signál s nejvyšší věrností pro naše uši a nikoli pro měřicí přístroje. Rozhodující je pochopit specifika fungování lidského sluchu, hlavně negativní faktory zvukového vnímání, kam patří také zkreslení, k němuž dochází přímo ve sluchovém orgánu, ať už jde o zkreslení útlumové, fázové či amplitudové. To je třeba zohlednit při návrhu zesilovače: „naladit“ spektrum jeho zkreslení co nejblíže zkreslení ucha. Velký prostor uvnitř robustního šasi patří dvěma toroidním transformátorům, uspořádaným pod společným stínicím krytem „do věže“. Baterie filtračních kondenzátorů, jež dodává další italská firma Kendeil, má celkovou kapacitu 131 600 µF a je s ohledem na vysoký vybíjecí proud a co nejmenší impedanci poskládána z dvaceti osmi kondenzátorů s dílčí kapacitou 4700 µF: tucet najdeme hned u transformátorů a po osmi na zrcadlově uspořádaných deskách plošných spojů výkonových zesilovačů obou kanálů, kde vykrývají energii pro dynamické špičky signálu. Hybridní konstrukce zesilovače odpovídá koncepci dual mono, bez celkové zpětné vazby. Luca Chiomenti má totiž za to, že zpětná vazba zdůrazňuje harmonické složky vyšších řádů, které jsou sice pod prahem slyšitelnosti, ale vytvářejí pro náš sluch nežádoucí „šumové dno“. Předzesilovač je osazený párem duálních triod ECC81, které podle výrobce významně ovlivňují výsledný charakter zvuku: defaultně jde o britské elektronky Mullard, ale pro individuální audiotuning jsou přibalené ještě slovenské lampy JJ Electronic, případně lze experimentovat i s ekvivalentními typy 12AT7. Tady jde samozřejmě o běh na dlouhou trať, pro optimální zvuk značka doporučuje provozovat lampy „v záběhu“ alespoň po dobu 400 hodin. Výstupní buffer zesilovače využívá tranzistory MOSFET. Koncový stupeň (výjimečně s lokální zpětnou vazbou) je v každém kanále osazený dvanácti výkonovými unipolárními tranzistory americké společnosti Vishay Intertechnology (půl napůl N-MOSFET IRFP240 a P-MOSFET IRFP9240), které jsou řízené bipolárními tranzistory. Výkonové tranzistory sdílejí hustě žebrované hliníkové profily, jež tvoří bočnice šasi. Levante pracuje v čisté třídě A, kdy do osmiohmových reprosoustav trvale dodává výstupní výkon 2× 30 W, ale zesilovač lze přepnout do účinnější, široce otevřené třídy AB, kdy trvalý výstupní výkon vzroste na 2× 120 W (v případě poloviční zátěže až na 2× 200 W), prvních šest wattů však vždycky odpovídá „áčku“. Balastního tepla každopádně nevzniká právě málo a cirkulaci vzduchu ještě napomáhá hustá síť větracích otvorů v horní části šasi.

Sluchátka nezůstanou na ocet
Čelní panel je uspořádaný přehledně. Velký knoflík na hřídeli potenciometru, doplněného kvůli dálkovému ovládání motorickým servem, ovládá hlasitost. Dva menší knoflíky na otočných přepínačích sekundují volbě třídy zesilovače, respektive některého z pěti vstupů: symetrického a čtyř nesymetrických. Volitelným příslušenstvím je deska PH1 (za 65 000 Kč) s korekčním předzesilovačem pro přenosky typu MM i MC, která má po instalaci vyhrazenou poslední pozici (4/PH). Kromě tlačítka, jež patří vypínači, je třeba zmínit ještě další dvě: Night omezuje jas oranžových indikačních LED diod a Headphones pak deaktivuje výstupní terminály při sluchátkovém poslechu. Levante totiž vzhledem ke své highendové třídě překvapivě disponuje rovněž velmi kvalitním sluchátkovým zesilovačem, jehož výstup je vyvedený na zdířku pro 6,35mm jack. Většinu přípojek soustřeďuje zadní panel. Nejpočetnější je sekce vstupů: pár zásuvek pro konektory XLR zabírá symetrický, čtyři páry zdířek pro konektory cinch pak nesymetrické. Konektivita postrádá alespoň jeden výstup z předzesilovače, což zčásti vysvětluje přítomnost sluchátkového zesilovače, ale přesto by se „neztratil“. Kontaktní plošky všech signálových přípojek jsou pozlacené. K propojení se zesilovačem slouží čtyři robustní šroubovací terminály, akceptující libovolně zakončené reproduktorové kabely. Nechybí zde ani zemnicí svorka pro gramofon, ale je docela nelogicky instalovaná daleko od potenciálního vstupu Phono. Zbývá zmínit „kombo“ kolébkového síťového vypínače, třípólové zásuvky pro napájecí kabel a dobře přístupného pouzdra trubičkové pojistky. Příslušenství kromě silového kabelu zahrnuje ještě dálkový ovladač v kovovém těle, který slouží pouze k regulaci hlasitosti, ale to úplně stačí.

Na čem se testovalo
Test se uskutečnil v poslechové místnosti společnosti Xavian v Hostivici u Prahy, kde zesilovač doplnily třípásmové podlahovky Xavian Virtuosa Anniversario, síťový přehrávač EverSolo DMP-A8 a sluchátka Sennheiser Momentum Over-Ear. Vše propojily kabely značky Xavian, signálové Aulos a reproduktorové Mondiale II. Jako testovací jsem z vyššího tarifu HiFi Plus síťové služby Tidal vybral skladby z alb Anonymous 4 & Bruce Molsky: 1865 (harmonia mundi USA, 2015), Daniel Barenboim, Rodolfo Mederos, Hector Console: Mi Buenos Aires querido (Teldec, 1996), Jeff Beck: Emotion & Commotion (Atco, 2010), Jack DeJohnette, Larry Grenadier, John Medeski, John Scofield: Hudson (Motéma Music, 2017), Garbage: Beautiful Garbage (Mushroom, 2001), Georg Friedrich Händel: Messiah / La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations, dir. Jordi Savall (Alia Vox, 2019), PJ Harvey: To Bring You My Love (Island, 1995), Massive Attack: Blue Lines (Virgin, 1991), Brad Mehldau: Jacob’s Ladder (Nonesuch, 2022), My Bloody Valentine: EP’s 1988-1991 (Domino, 2012), Propellerheads: Decksandrumsandrockandroll (Wall Of Sound, 1998), Igor Stravinsky: Le Sacre du Printemps, The Firebird / The Cleveland Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, dir. Pierre Boulez (Deutsche Grammophon, 2002) a Yo-Yo Ma: Simply Baroque: The Amsterdam Baroque Orchestra, dir. Ton Koopman (Sony Classical, 1999).

Netopýří ucho
Zesilovač Riviera Levante dává slovům čistota a transparentnost nový význam, takže se u důvěrně známých nahrávek tu a tam objeví jindy neslýchané detaily. Zvuk je svižný, přirozený, ale také emocionální a hřejivý. Kontrola basů sahá až k tónům z nejhlubší oktávy, kde je zároveň třeba vyzdvihnout jejich bohatou texturu. Podání středního pásma je přímo fenomenální, hladké výšky plynule navazují. Hudební scéna je trojrozměrná, lokalizace nástrojů a vokálů zprostředkuje zážitek z koncertního sálu, případě zvukové režie nahrávacího studia. Levante dává řád i nahrávkám, jejichž záznam a mix byly pro hudebního režiséra a zvukového mistra dozajista perným oříškem. Dynamický rozsah je takřka koncertní, sahá od „nahých“ tónů na samé hranici slyšitelnosti až po majestátné tutti celého orchestru. Hodnocení odpovídá poslechu ve třídě A, při přepnutí do třídy AB se mění charakter dynamických špiček, pozitiva třídy A však z velké části přetrvávají. Sluchátkový zesilovač zde nehraje prim, ale jeho zvuková kvalita odpovídá povedenému externímu komponentu střední třídy. Na závěr je třeba vyzdvihnout synergii komponentů Riviera Audio Labs. a Xavian, vnímáme-li třípásmovky Virtuosa Anniversario jako mistrovský hudební nástroj, v zesilovači Levante získávají vyvoleného dirigenta, s nímž věrně zprostředkují reprodukci nahrávek libovolného žánru.

INTEGROVANÝ ZESILOVAČ RIVIERA LEVANTE: 550 000 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑