Audio

Publikováno 26. června 2024 | Tomáš Suchomel

0

Bez pozlátka

Dát přednost účelu a účelnosti před ozdobami zbytných funkcí si vytkla za cíl sluchátka, mířící o něco víc na digitální hráče, ale zároveň plně univerzální.
Překonat očekávání je v každém oboru úspěch, kterým má svou cenu. V případě testovaných náhlavních bluetoothových sluchátek jde ovšem vyloženě o souboj s cenou, a to prodejní. Po jejím zjištění by asi málokdo očekával víc než pouhý základ, co se týká výbavy a funkcí.
To první je u modelu BHP 8700 víceméně pravda, ale schopnostmi mohou sluchátka vždy překvapit. Už jen proto, že v portfoliu značky se jedná o top provedení v řadě, myslící kromě poslechu hudby a on-line komunikace také na herní zábavu.

Vpád barev
Mechanické provedení sluchátek je obvyklé pro dostupné modely. Celoplastové tělo doplňuje přiznané vyztužení hlavového mostu kovovým páskem. Celek tak působí odolně i pokud jde o předpokládanou životnost. Kladem je, že navzdory provedení převážné části konstrukce z tvrdého neměkčeného plastu jsme se při testování nesetkali s rušivým „povrzáváním“ jednotlivých dílů při běžném nošení, kterýžto jev je u nižších cenových kategorií poměrně častý. Upevnění mušlí s měniči je otočné pro složení sluchátek naplocho pro snadnou přepravu. Obal nebo pouzdro ale výrobce nepřikládá, takže to už si musí vyřešit každý majitel po svém.
Po stránce ergonomie si vede Buxton poměrně dobře. Náušníky z polyuretanové umělé kůže jsou dostatečně měkké a přilnavé, stejně jako vysoký polštářek na temeno hlavy. Vhledem k použitému materiálu mají sluchátka příjemně nízkou hmotnost, takže na hlavě dobře sedí i při prudších pohybech. Na individuálních posouzení ale záleží samotný půdorys náušníků v podobě výrazně zploštělé elipsy. Ne každému nositeli zakryjí celý boltec, pak se z modelu circumaurálního stává částečně supraaurální. Vzhledem k přiměřenému přítlaku to nemusí být problém, ale ne každému to musí vyhovovat.
Plusové body lze připsat i za možnost výběru z několika barevných variant. Kromě základní obligátní černé je možné zvolit i veselejší zelenkavou nebo decentní bílou.

Hranice možností
Zvukový projev je do určité míry předurčen zvolenou konstrukcí s jedním širokopásmovým měničem standardní velikosti. Výrobce se ale rozhodl pro umocnění zvuku zařazením vlastní technologie s názvem Power Bass +. Jak lze vytušit, jde o naštěstí volitelné klasické přebasování reprodukce pro uši a vkus nejmladší generace. V základním signature režimu (označení výrobce) je výsledek poslechu mnohem jemnější. Jak ukázalo testování na hudbě různých žánrů i při herním nasazení, při něm dojde dorovnání reprodukce basů na úroveň sluchátek vyšších cenových kategorií. Nízké a nejnižší frekvence se neztrácejí v neurčitém dunění, ale jsou často až překvapivě prokreslené. To se dá říct rovněž o herních efektech typu explozí, střelby a podobně. S tím se pojí i nízká latence sluchátek, pro hráče zejména akčních titulů zcela zásadní. Lze konstatovat její přítomnost. Jde totiž o vlastnost, nikoliv funkci, takže není vypínatelná ani nastavitelná.
S reprodukcí hudby si BHP 8700 poradila se ctí a na úrovni, dané cenovkou. Uši dostanou všechno, co je potřeba, ale na druhou stranu nic navíc. Tím je myšlena řekněme živost a prostorová konkrétnost projevu. Stejně tak dynamičnost vjemu je na úrovni běžné. Na druhou stranu není asi nic, na co by si posluchač mohl vyloženě stýskat, ať má v oblibě klasiku nebo metal. Zmíněná propracovanost basů i zde dělá svou práci, frekvenčně je projev poměrně vyrovnaný, jenom snad až příliš neutrální. Otázkou ale je, zda lze za necelou tisícikorunu požadovat a nalézt někde více.

Nekonečný souboj
Ke kladům konstrukční výbavy sluchátek patří jejich velmi solidní výdrž. Při poloviční hlasitosti lze svádět herní bitvy na mobilu nebo počítači až šedesát hodin, při plné hlasitosti jen o něco menších 54 hodin. Pokud by přesto někdy akumulátoru došla energie, nechybí v této kategorii ne úplně běžný režim prvotního rychlonabíjení. Za prvních deset minut na USB-C kabelu tak získáte zásobu na pět hodin reprodukce.
Špatně si v tomto směru nevede ani výdrž při handsfree hovorech přes zabudovaný mikrofon, která je 22 hodin. Příjemným překvapením je i spárování přes Bluetooth se dvěma zařízením současně.

Pro každého
Celkově se dá říct, že sluchátka BHP 8700 mohou být zajímavým tipem pro každého, kdo hledá obligátní zlatý grál neboli hodně muziky za málo peněz. V poměru ceny a výkonu si testovaný produkt opravdu vedl poměrně dobře. Náročné specialisty na hifi poslech nebo soutěžní hráče sice plně neuspokojí, ale jako solidní základní model bezdrátových sluchátek stojí za pozornost.

BEZDRÁTOVÁ SLUCHÁTKA BUXTON BHP 8700: 999 Kč
Rivalové: Edifier WT600BT (999 Kč); Panasonic RB-HX220BDES (879 Kč)


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑