Hifi

Publikováno 20. května 2022 | Miroslav Láb

0

Konzervativní moderna

Značka Marantz je známá od roku 1950 a původně byla americká, nějaký čas ji vlastnil Philips a od roku 2001 je japonskou značkou společnosti D&M Holding (Denon, Marantz). V katalogu má v současné chvíli celkem devět integrovaných zesilovačů a testovaný model Marantz Model 40n patří mezi racionální zařízení.
Zesilovač s dostatečně vysokým výstupním výkonem má klasickou analogovou konstrukci a umožňuje připojení jak analogových, tak digitálních, ale i síťových zařízení. Integrované zesilovače kombinované s digitálními vstupy a streamerem jsou vlastně moderními receivery, internetová rádia jsou zvukově kvalitnější než ta vysokofrekvenční, je jich prakticky neomezený počet a nejsou limitovaná příjmovými podmínkami.
Model 40n má robustní konstrukci se střízlivým stupňovým hliníkovým panelem, na předsazené straně osazeném šesti knoflíky a centrálním kruhovým displejem. Základní panel se stejnou barevností (zlatá a černá) má nezvyklou povrchovou úpravu – při vhodném dopadu světla má charakter karbonové úpravy. Na této čelní vrstvě máme síťový vypínač a zásuvku sluchátkového výstupu. Knoflíky se přepínají vstupy, zapínají korekce hloubek a výšek, Balance a regulátor hlasitosti. Ostatní funkce jsou přístupné prostřednictvím elegantního dálkového ovladače, ale optimální je využít ovládací aplikaci HEOS (pro iOS i Android, společná pro přístroje Denon). Obvodově je zesilovač v principu stále analogový, napájecí zdroj signálové části je osazený dvakrát stíněným toroidním transformátorem a analogové signálové obvody používají HDAM moduly (Hyper-Dynamic Amplifier Modules) s diskrétními součástkami, zaručující vysokou rychlost a rychlou odezvu. Digitální a řídicí část je napájena z nezávislého pulzního zdroje. Výkonové zesilovače třídy AB jsou osazeny vždy dvěma páry bipolárních tranzistorů v každém kanále a vzhledem k výstupnímu výkonu 2× 70 wattů do impedance osmi ohmů postačuje pro jejich chlazení masivní chladič umístěný uvnitř přístroje. Vstupní a signálová část je umístěná v uzavřeném stíněném modulu. Marantz Model 40n je vybavený třemi linkovými analogovými vstupy a phono vstupem pro MM přenosku, výstupem pro záznam, výstupem předzesilovače, vstupem výkonové části a výstupem pro subwoofer. Pozoruhodná je především digitální konektivita. Základem je síťové připojení LAN, USB-A vstup, digitální koaxiální a optický vstup, dvě Bluetooth a wifi antény a mimořádně také HDMI ARC vstup, výhodný pro reprodukci zvuku z televizního přijímače, přičemž ARC automaticky odpojí reproduktory přijímače. Výstupy pro reproduktorové soustavy nalezneme na dvou párech masivních šroubovacích svorek a poslední dvě přípojná místa jsou vstup a výstup dálkového ovládání.
Digitální vstupy svedou zpracovat lineární dvoukanálové PCM signály do vzorkovacího kmitočtu 192 kHz a DSD 5,6 MHz. Bezdrátová komunikace podporuje AirPlay 2, Bluetooth a wifi komunikaci s přístroji HEOS. Z internetových služeb je přímo k dispozici Spotify, TuneIntinternetová rádia, Amazon Music, Deezer, Tidal a SoundCloud.

Přátelský HEOS
Kompletní návod k obsluze je elektronický a stejně jako návody společnosti Denon je příjemně strukturován. Komunikace s NAS, USB pamětí, síťovými zařízeními probíhá prostřednictvím aplikace HEOS jednoduše a rychle, stejně tak je snadné vytvoření účtu HEOS. Marantz spolehlivě akceptuje systém Roon. Naopak nastavení digitálních filtrů, aktivaci síťových připojení až po nastavení podsvícení displeje lze provádět pouze v položce Setup dálkovým ovladačem. Hlasitost reprodukce můžete dokonce ovládat hlasem prostřednictvím Apple Siri, Amazon Alexa nebo Google Voice.
Ovládání aplikací HEOS je skvělé a přátelské, i vypnutý zesilovač naskočí a začne plnit vaše příkazy bez jakékoliv předchozí synchronizace nebo nastavování, stačí, že je připojen na vaší LAN síť. Pouštíte-li si hudbu na iPadu nebo iPhonu, zvolíte na něm AirPlay a zesilovač se aktivuje a převezme reprodukci, hlasitost se ovládá z iPadu nebo iPhonu. To vše bez nutnosti aktivovat HEOS nebo použít dálkový ovladač.

Netopýří ucho
Musím zopakovat, že ovládání aplikací HEOS je rychlé a spolehlivé, bez ohledu hledáte-li na NAS, USB HD nebo na síti. Reprodukce je bezproblémová s dostatkem energie na nejnižších kmitočtech, spektrálně vyvážená s dokonalou lokalizací. Výstupní výkon s průměrně citlivými reproduktorovými soustavami postačí i do středně velké místnosti. PCM i DSD záznamy jsou reprodukovány bez zaváhání v plné kvalitě.

Na čem se testovalo
Test proběhl ve středně zatlumené místnosti (70 m3) s využitím následujících komponentů: NAS Synology 918+, USB HD Lacie 1TB, Roon Nucleus, iPad Pro, MacBook Pro Retina 13“, reproduktorové soustavy KEF R7. Jako testovací posloužily hudební soubory z NAS ve formátu FLAC a WAV (44,1–192 kHz/16–24 bit) a také alba Miles Davis: Tutu (Columbia, 1986), Miles Davis: Kind of Blue (Columbia, 2009), The Rolling Stones: Let It Bleed (Virgin, 2012 Remastered), Antonio Forcione & Sabina Sciubba: Meet Me in London (Naim, 1998 – 192 kHz Super Hi Def Edition), Diana Krall: The Girl in the Other Room (Verve, 2004), Arild Andersen: Mira (ECM, 2013), John Coltrane: Blue Train (Blue Note, 1957 – 192 kHz/24 bit), Bill Evans Trio: How My Heart Sings! (Riverside, 2013) a další skladby ze streamovací služby Tidal Master.

MARANTZ MODEL 40N: 63 990 Kč


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑