Multimédia

Publikováno 14. května 2022 | Miroslav Láb

0

Hifi i z mobilu!

Anglická firma Musical Fidelity, specialista na zesilovače všeho druhu, v jehož katalogu nalezneme pestrou škálu modelů od integrovaných přes výkonové, phono až po sluchátkové, přichází s docela zajímavým zařízením – BT streamerem V90-BLU5 HD.
S bluetoothovým streamerem společnosti iFi s označením Zen Blue vybaveným D/A převodníkem Sabre jsme se mohli seznámit v S&V 12/19. Byl to jednoúčelový streamer pouze s možností komunikace s Bluetooth přístroji. Na rozdíl od něj je streamer Musical Fidelity V90-BLU5 HD s jednoduchým až střízlivým designem zařízení víceúčelové. Z označení vyplývá, že patří do Série V90, v níž máme ještě převodník V90 DAC a phono předzesilovač V90 LPS. V malé skříňce poskládané z ocelových dílů je kompletní elektronika napájená z externího zásuvkového zdroje. Přístroj je dostatečně těžký a odolá i kvalitnějším, méně poddajným kabelům, zkrátka dráty ho nestáhnou z police nebo stolu, což je u této přístrojové kategorie poměrně běžně rozšířený nešvar. Streamer umožňuje nejen přenos Bluetooth, ale nabídne také analogový vstup a digitální koaxiální i optický vstup. Stejně je vybaven také na výstupech. Ovládání mají na starost dva miniaturní páčkové spínače na čelním panelu: prvním je vypínač napájení, druhým se volí vstupy a aktivuje synchronizace Bluetooth. Elektronika V90 využívá vlastní obvody osazené dvoukanálovými konvertory vzorkovacího kmitočtu (SRC, Sample Rate Converter) a Delta Sigma D/A převodníkem Burr-Brown PCM1781D. Vstupní signály jsou převedeny na PCM 192 kHz/24 bit a teprve ty jsou zpracovány na analogové. Vstupy mohou být přepínány buď automaticky (indikací vzorkovacího kmitočtu), nebo manuálně, což zajistí posuvný přepínač na zadním panelu. Ručně se sekvenčně přepínají vstupy páčkou na předním panelu a vstup je indikován změnou barvy LEDky. Mimochodem obě indikační LED jsou elegantně malé, ale jsou viditelné pouze pod poměrně malým úhlem. Z koaxiálního S/PDIF vstupu je převodník schopen zpracovat signály se vzorkovacím kmitočtem 192 kHz a na optickém Toslink vstupu do kmitočtu 96 kHz. Vstupy a výstupy jak analogové, tak digitální umožňují snadné připojení streameru i k zařízením, které nemá žádný volný vstup, může být zapojeno jako průchozí do kterékoliv signálové cesty jak analogově, tak digitálně.

Bez předsudků
Před deseti lety mi kamarád vnutil iPod, abych se přesvědčil, že existují komprimační algoritmy lepší než MPEG2 a MP3, a přestal být nafoukaným hifistou. Od té doby jsem tolerantní a komprimované záznamy poslouchám bez předsudků. U V90-BLU5 HD žádnou toleranci nepotřebujete, reprodukce je spektrálně vyvážená včetně pevných basů a nezkreslených výšek, připojení k externímu zdroji je bezproblémové.

MUSICAL FIDELITY V90-BLU5 HD: 11 490 Kč
Rivalové: Srovnatelný model na našem trhu momentálně není


O autorovi



Napsat komentář

Zpět nahoru ↑